Basinkomst: 0 kr/mån

Åldersintervall: 0 till 113 år

Kostnad: 0 tkr/år

Välj bland färdiga förslag på basinkomst.

Vill du börja från noll? Välj "Eget förslag".

Eller, spara eller ladda egna basinkomst-budgetar:

Välj budgetår för statens budget som beräkningarna ska baseras på.

budgetåret

Välj vilka åldersgrupper bland Sveriges medborgare du vill dela ut basinkomsten till.

Alla från år till år

motsvarande 0 personer

Bygg din basinkomst genom att välja medel att styra om till basinkomst. Kategori 1-27: utgiftsområden ur statens budget Kategori 28: nya/ändrade skatter (ändra i menyn Skatt) Kategori 29: övrig finansiering Kategori 30: egen finansiering (ändra direkt i tabellen) Alla belopp visas i tusental kronor.

Ändra i befintliga skattesatser och lägg till ny skatt för att delfinanisera basinkomsten. Du återfinner de ytterligare skatteintäkter du räknat fram inom kategori 28 i menyn Bygg. Notera att de belopp du räknar fram avser det överskjutande beloppet från de befintliga skatterna som de ser ut idag. Alltså "mer pengar" som riktas till basinkomsten. Källor anges i förklarande text med nummer inom hakparentes [] och återfinns i menyn Om. Du kan ändra värdena fritt, och om du laddar en färdig budget är de förstås redan ändrade. Det finns också en knapp för att återställa standardvärden som förklaras ytterligare där de förekommer.

Personskatter:

En progressiv skatt på inkomst från arbete och ersättningar. Skattesatsen ökar med högre inkomst, och det finns flera skikt som varierar mellan ca 32-60%.

Eftersom det inte är helt okomplicerat att räkna på inkomstskatt i Sverige då skatten skiljer sig beroende på bland annat kommun och inkomst enligt Skatteverkets skattetabeller, väljer vi här att räkna på en förenklad modell. Notera att storleksordningarna fortfarande bör ge en rättvis bild, och att denna skatt enkelt kan "räknas in" i skattetabellerna om den implementeras.

I reglagen nedan kan du välja en "andra inkomstskatt" per inkomstnivå som går direkt till att finansiera basinkomsten. Notera att den inte bör vara överdrivet stor för att vara realistisk, eftersom den tillkommer utöver den ordinarie inkomstskatten. Om du t ex väljer 5 % skatt för en nivå, och den nivån redan är beskattad 30 %, kommer den totala skattesatsen för den nivån bli 35 %. För exakta belopp på den ordinarie inkomstskatten hänvisar vi till Skatteverkets räknare och skattetabeller.

När du fyller i skattesatserna, notera att högre inkomster automatiskt bli beskattade med skattesatserna för de lägre inkomsterna (som minst). Notera också att man i en högre inkomst aldrig kan bli beskattad med en högre procentsats (sammanlagt) än de nedre inkomstnivåerna. Finns det exempelvis 2 skattenivåer 1-500 kr och 500-1000 kr, och man ska skatta på 700 kronor, skattas de första 500 kronorna med den första nivåns skattesats, och de 200 resterande kronorna med andra nivåns skattesats.

En platt skatt på inkomst från kapital, exempelvis räntor, utdelningar och kapitalvinster.

I verktyget kan du höja skattesatsen, vi räknar på det faktiska beskattningsbara beloppet för hela riket enligt statsbudgeten.

Om skatten på kapital höjs, kommer personer bli mindre benägna att sälja av kapitaltillgångar som går med vinst. Du kan vrida på korrigeringsfaktorn som representerar hur mycket mindre kapitalinkomster som kommer in då skatten på kapital höjs.

En platt skatt (över brytpunkt) på individens samlade förmögenhet, såsom fastigheter, aktier och liknande.

Förmögenhetsskatten avskaffades år 2007, vilket alltså är det sista året där det finns tillförlitlig data på individers förmögenhet via skattedeklarationen.

För att uppskatta svenskars förmögenhet för den här räknaren på en återinförd förmögenhetsskatt, har vi därav för standardvärdena valt att utgå från förmögenhetsfördelningen 2007 (enligt SCB) och förmögenhetsskatten som den var då. Du kan sedan korrigera för inflation och eventuell tillväxt sedan dess. Förinställt är inflation mellan 2007-2022 (årsmedeltal, SCB) vilket är en förändring på 28 %, och tillväxtfaktorn är satt till 1. Tillväxtfaktorn motsvarar hur mycket du tror att värdet har förändrats på svenskar förmögenhet utöver inflation/index.

Slutligen väljer du skattesats på det överskjutande beloppet och brytpunkt. 2007 var den alltså 1.5 % på allt över brytpunkten 1.5 miljoner för ensamstående och 3 miljoner kronor för gifta eller sammanboende. Vi har valt att justera brytbunkten med inflationsfaktorn, varför den landar på 1 920 000 kr som förinställt.

Total nettoförmögenhet (mdkr):
Inflationsfaktor:
Tillväxtfaktor:
Befolkning:

Toppskikt
av
befolkning
(%)
Andel
av
tillgångar
(%)
Intervall Personer Medel-
till-
gångar
(kr)
Varav
beskattnings-
bara
(kr)
Skatt
per person och år
i skikt
(kr)

Brytpunkt (kr):
Skattesats (%):

Specifika skatter på vissa varor eller tjänster, exempelvis alkohol, tobak och bränsle. Skattesatsen varierar beroende på produkt, och syftar ofta till att påverka konsumtionen.

Då ett flertal av dessa punkskatter inte är platta och därmed inte är helt enkla att beräkna, har vi gjort ett förenklat antagande för dessa punktskatter:

Istället för att ändra direkt i skattesatserna, så anger du vilken förändring du vill se i skattesatsen. Anger du till exempel 10 % förändring i skattesatsen innebär det att statens intäkter för den skatten ökar med 10 %. På en platt punkskatt på 30 %, kan man anta att detta motsvarar en ändring från 30 % till 33 %, dvs 3 procentenheter.

Välj din ändring i statens skatteintäkter per produkt. Du kan också välja att lägga till en korrigeringsfaktor som motsvarar hur mycket du tror att försäljningen av produkten kommer minska till följd av att skatten höjs.

En indirekt skatt som läggs på varor och tjänster vid försäljning. Den samlas in och hanteras av företagen men betalas enbart av individen. Den är generellt 25% i Sverige, med vissa undantag för exempelvis livsmedel (12%) och kultur- och idrottstjänster (6%).

Då det finns dåligt med data på statens intäkter för den lägsta momssatsen, väljer vi här att bortse från den. Vi utgår istället från SCB:s statistik på sammanlagd livsmedlelsförsäljning för att beräkna intäkter på 12-procentsatsen, och resterande andel av statens momsintäker enlight statsbudgeten förutsätter vi är för 25-procentsatsen.

Utöver momssatserna finns även korrigeringsfaktorer som anger hur mycket du tror att försäljningen kommer minska på grund av de ökade momssatserna.

Produkter och tjänster:

Livsmedel och drycker:

Företagsskatter:

En platt skatt på företags vinster. Skattesatsen i Sverige är 20.6 %, och den betalas av företagen själva.

Välj din skattesats.

En högre bolagsskatt kan innebära att ett företag investerar mer pengar i produkter och tjänster så att den slutliga skatten blir lägre. Korrigeringsfaktorn anger hur mycket du tror att vinsterna kommer förändras i och med att bolagskatten höjs.

En särskild skatt som tas ut på kreditinstituts tillgångar eller vinster. Syftet är ofta att säkerställa att banksektorn bidrar till att täcka kostnaderna för finansiella kriser.

I Sverige ska kreditinstitut sedan 2022 betala skatt på den del av deras skulder (med vissa avdrag) som är hänförlig till deras verksamhet i Sverige. Skattesatsen är numera 0.07 %.

Välj din skattesats.

Korrigeringsfaktorn anger hur mycket du tror att bankernas skulder kommer att minska i och med att bankskatten höjs.

Välkommen till detta verktyg för att skapa och visa finansieringsplaner för basinkomst! OBS! Notera att du kan scrolla/svajpa i den här nedre delen av skärmen i alla menyer! Verktyget kan användas på mobil, men användarupplevelsen är bäst på surfplatta och dator i helskärm. Användning Funktionaliteten i den här appen är uppdelad i 5 olika menyer, som du hittar i den mörkgrå menyraden ovan: - Om: Det här hjälpavsnittet. - Förslag: Bläddra bland färdiga finansieringsplaner. Du kan fritt ändra i dessa. Eller skapa en egen. - Budgetår: Välj vilket års budget du vill basera beräkningarna på. - Ålder: Välj den åldersgrupp av Sveriges medborgare du vill fördela basinkomsten bland. - Skatt: Ändra skattesatser för att delfinansiera basinkomsten. - Bygg: Bygg din basinkomst från Sveriges budget, ändringar i skatter, och övriga finansieringskällor. Vad är den här appen bra för? En av de vanligaste frågorna när man talar om basinkomst är "Hur ska basinkomst finansieras?". Ett vanligt utrop är "Det har vi aldrig råd med!". Man kan hänvisa till flera befintliga finansieringsförslag, eller visa på storleksordningar att basinkomsten går att räkna hem, men det är vanligt att man inte blir trodd. Vem orkar läsa en rapport på dussintals sidor, eller börja rota i den decimetertjocka statsbudgeten? Ord står mot ord. Vi i Basinkomstpartiet har också dilemmat att vi medvetet inte vill låsa oss till ett specifikt finansieringsförslag, för att öppna upp för alla möjliga vägar och finansieringar som kan leda till basinkomst. Hälsosam förhandling och debatt är omöjlig om man i ett för tidigt skede bestämmer sig för ett specifikt förslag. Samtidigt måste vi förstås kunna visa att vi kan finansiera basinkomst. Med den här appen vill vi en gång för alla visa att en basinkomst är möjlig att finansiera, inte på ett sätt, utan på många olika! Sverige är ett av världens rikaste länder med ett av de högsta skattetrycken. Många svenskar undrar idag vad de egentligen får ut av sin skatt. Kan man omfördela en del av statens befintliga utgifter till basinkomst? I den här appen kan du se, exakt på kronan, vad olika finansieringsförslag resulterar i för basinkomst per person och månad. Du kan omfördela utgifter från statens budget till basinkomst, vilket täcker den allra största delen (eller hela!) basinkomsten. Hela statens budget är representerad, du kan välja exakt vilken utgift du vill omfördela! Du kan också lägga till ytterligare finansiering om du vill, såsom vanliga förslag som enhetlig moms eller negativ inkomstskatt. Eller ännu enklare så kan du välja bland de färdiga finansieringsförslagen som basinkomstförespråkare skapat åt dig! Vi har sammanställt ett flertal olika förslag som du kan välja bland och efter eget behag ändra i. Vi hoppas med detta att vi både överskådligt, men även detaljerat och tydligt visar på hur vi kan göra basinkomst till verklighet i Sverige. Mycket nöje! Källor: [1] Regeringskansliet "Statens budget 2022" Hemsida PDF: Budgetpropositionen för 2022 - Bilaga 1: Specifikation av budgetens utgifter och inkomster 2022 Statens budget som Excel: Hela budgetförslaget för 2022: Specifikation av budgetens utgifter och inkomster 2022 Hämtad 2022-10-02 [2] Statistikmyndigheten SCB "Sveriges befolkningspyramid" Hemsida Hämtad 2022-10-02 Notera: I beräkningarna är folkmängden linjärt interpolerad för vare heltalsålder, om källan anger ett åldersspann. Om källan t.ex. säger 500 000 personer mellan 5-9 år, tolkas det här som 100 000 st 5-åringar, 100 000 st 6-åringar, osv. avrundat till närmaste heltal. [3] Data för post 29.1 "Enhetlig moms 25 %, enligt Engström" Christian Engström Basinkomst - Ett konkret och genomräknat förslag (2016) Hämtad 2022-10-05 [4] Data för poster 29.2 och 29.3 "Nato-medlemskap" NATO, Statistikmyndigheten SCB Funding NATO Sveriges BNP Hämtad 2022-10-05 Skapad av Andreas Kuoppa och Toleap Consulting AB 2022-2023 för Basinkomstpartiet Skapad med HTML/CSS/JS samt ChartJS Version 2.3.0 - senast uppdaterad 2023-10-25

Startålder;Slutålder;Personer 0;4;588434 5;9;623602 10;14;627067 15;19;590971 20;24;578215 25;29;692315 30;34;761808 35;39;675978 40;44;638884 45;49;660343 50;54;663496 55;59;662638 60;64;569809 65;69;540220 70;74;536116 75;79;482796 80;84;291011 85;89;167321 90;94;77748 95;99;20892 100;113;2662
Huvudkategori;Underkategori;Kategorinamn;Tusental kronor 1;;Rikets styrelse;17 268 338 ;1;1 Statschefen;149 157 ;;1 Kungliga hov- och slottsstaten;149 157 ;2;2 Riksdagen och dess myndigheter;2 565 279 ;;1 Riksdagens ledamöter och partier m.m.;981 205 ;;2 Riksdagens förvaltningsanslag;984 675 ;;3 Riksdagens fastighetsanslag;120 000 ;;4 Riksdagens ombudsmän (JO);123 577 ;;5 Riksrevisionen;355 822 ;3;3 Sametinget och samepolitiken;61 800 ;;1 Sametinget;61 800 ;4;4 Regeringskansliet m.m.;8 441 101 ;;1 Regeringskansliet m.m.;8 441 101 ;4;5 Länsstyrelserna;3 573 121 ;;1 Länsstyrelserna m.m.;3 573 121 ;6;6 Demokratipolitik och mänskliga rättigheter;1 121 858 ;;1 Allmänna val och demokrati;695 140 ;;2 Justitiekanslern;55 726 ;;3 Integritetsskyddsmyndigheten;124 792 ;;4 Valmyndigheten;27 000 ;;5 Stöd till politiska partier;169 200 ;;6 Institutet för mänskliga rättigheter;50 000 ;7;7 Nationella minoriteter;223 271 ;;1 Åtgärder för nationella minoriteter;207 771 ;;2 Åtgärder för den nationella minoriteten romer;15 500 ;8;8 Medier;1 101 201 ;;1 Mediestöd;1 055 519 ;;2 Myndigheten för press, radio och tv;45 682 ;9;9 Sieps samt insatser för att stärka delaktigheten i EU-arbetet;31 550 ;;1 Svenska institutet för europapolitiska studier samt EU-information;31 550 2;;Samhällsekonomi och finansförvaltning;17 971 183 ;;1 Statskontoret;104 034 ;;2 Kammarkollegiet;114 574 ;;3 Finansinspektionens avgifter till EU:s tillsynsmyndigheter;25 150 ;;4 Arbetsgivarpolitiska frågor;1 693 ;;5 Statliga tjänstepensioner m.m.;14 094 000 ;;6 Finanspolitiska rådet;10 936 ;;7 Konjunkturinstitutet;67 682 ;;8 Ekonomistyrningsverket;210 340 ;;9 Statistiska centralbyrån;592 901 ;;10 Bidragsfastigheter;330 000 ;;11 Finansinspektionen;733 787 ;;12 Riksgäldskontoret;338 983 ;;13 Bokföringsnämnden;13 907 ;;14 Vissa garanti- och medlemsavgifter;290 116 ;;15 Statens servicecenter;882 068 ;;16 Finansmarknadsforskning;49 933 ;;17 Upphandlingsmyndigheten;111 079 3;;Skatt, tull och exekution;12 729 734 ;;1 Skatteverket;8 202 898 ;;2 Tullverket;2 381 672 ;;3 Kronofogdemyndigheten;2 145 164 4;;Rättsväsendet;61 688 986 ;;1 Polismyndigheten;32 985 967 ;;2 Säkerhetspolisen;1 828 382 ;;3 Åklagarmyndigheten;1 942 249 ;;4 Ekobrottsmyndigheten;855 674 ;;5 Sveriges Domstolar;6 632 674 ;;6 Kriminalvården;12 162 399 ;;7 Brottsförebyggande rådet;177 371 ;;8 Rättsmedicinalverket;552 653 ;;9 Brottsoffermyndigheten;43 962 ;;10 Ersättning för skador på grund av brott;200 953 ;;11 Rättsliga biträden m.m.;3 915 857 ;;12 Kostnader för vissa skaderegleringar m.m.;39 987 ;;13 Avgifter till vissa internationella sammanslutningar;19 174 ;;14 Bidrag till lokalt brottsförebyggande arbete;70 157 ;;15 Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden;24 804 ;;16 Domarnämnden;9 823 ;;17 Från EU-budgeten finansierade insatser avseende EU:s inre säkerhet, gränsförvaltning och visering;226 900 5;;Internationell samverkan;2 235 117 ;;1 Avgifter till internationella organisationer;1 533 554 ;;2 Freds- och säkerhetsfrämjande verksamhet;181 848 ;;3 Nordiskt samarbete;13 595 ;;4 Ekonomiskt bistånd till enskilda utomlands samt diverse kostnader för rättsväsendet;4 826 ;;5 Inspektionen för strategiska produkter;52 040 ;;6 Forskning, utredningar och andra insatser rörande säkerhetspolitik, nedrustning och icke-spridning;79 358 ;;7 Bidrag till Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (SIPRI);28 402 ;;8 Bidrag till Utrikespolitiska institutet (UI);19 175 ;;9 Svenska institutet;131 629 ;;10 Information om Sverige i utlandet;15 475 ;;11 Samarbete inom Östersjöregionen;175 215 6;;Försvar och samhällets krisberedskap;76 525 799 ;1;1 Försvar;70 841 326 ;;1 Förbandsverksamhet och beredskap;44 207 502 ;;2 Försvarsmaktens insatser internationellt;1 476 513 ;;3 Anskaffning av materiel och anläggningar;19 802 213 ;;4 Forskning och teknikutveckling;831 905 ;;5 Statens inspektion för försvarsunderrättelseverksamheten;11 463 ;;6 Totalförsvarets plikt- och prövningsverk;333 842 ;;7 Officersutbildning m.m.;262 289 ;;8 Försvarets radioanstalt;1 551 762 ;;9 Totalförsvarets forskningsinstitut;241 697 ;;10 Nämnder m.m.;6 986 ;;11 Försvarets materielverk;2 104 280 ;;12 Försvarsunderrättelsedomstolen;10 874 ;2;2 Samhällets krisberedskap;5 276 581 ;;1 Kustbevakningen;1 395 048 ;;2 Förebyggande åtgärder mot jordskred och andra naturolyckor;521 850 ;;3 Ersättning för räddningstjänst m.m.;27 580 ;;4 Krisberedskap;1 273 788 ;;5 Ersättning till SOS Alarm Sverige AB för alarmeringstjänst enligt avtal;401 671 ;;6 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap;1 428 916 ;;7 Statens haverikommission;57 728 ;;8 Myndigheten för psykologiskt försvar;103 000 ;;9 Rakel Generation 2;67 000 ;3;3 Strålsäkerhet;407 892 ;;1 Strålsäkerhetsmyndigheten;407 892 7;;Internationellt bistånd;51 939 762 ;1;1 Internationellt utvecklingssamarbete;51 939 762 ;;1 Biståndsverksamhet;49 985 150 ;;2 Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida);1 652 317 ;;3 Nordiska Afrikainstitutet;17 308 ;;4 Folke Bernadotteakademin;213 367 ;;5 Riksrevisionen: Internationellt utvecklingssamarbete;50 000 ;;6 Utvärdering av internationellt bistånd;21 620 8;;Migration;8 456 364 ;;1 Migrationsverket;4 233 098 ;;2 Ersättningar och bostadskostnader;2 190 000 ;;3 Migrationspolitiska åtgärder;123 013 ;;4 Domstolsprövning i utlänningsmål;720 015 ;;5 Rättsliga biträden m.m. vid domstolsprövning i utlänningsmål;204 800 ;;6 Offentligt biträde i utlänningsärenden;249 786 ;;7 Utresor för avvisade och utvisade;327 202 ;;8 Från EU-budgeten finansierade insatser för asylsökande och flyktingar;408 450 9;;Hälsovård, sjukvård och social omsorg;112 483 613 ;1;1 Hälso- och sjukvårdspolitik;73 126 841 ;;1 Socialstyrelsen;765 160 ;;2 Statens beredning för medicinsk och social utvärdering;91 251 ;;3 Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket;160 340 ;;4 Tandvårdsförmåner;7 062 169 ;;5 Bidrag för läkemedelsförmånerna;33 444 000 ;;6 Bidrag till folkhälsa och sjukvård;24 868 886 ;;7 Sjukvård i internationella förhållanden;511 472 ;;8 Bidrag till psykiatri;2 162 893 ;;9 Läkemedelsverket;161 835 ;;10 E-hälsomyndigheten;120 078 ;;11 Prestationsbundna insatser för att korta vårdköerna;3 000 000 ;;12 Inspektionen för vård och omsorg;778 757 ;2;2 Folkhälsopolitik;849 469 ;;1 Folkhälsomyndigheten;511 173 ;;2 Insatser för vaccinberedskap;120 500 ;;3 Bidrag till WHO;46 665 ;;4 Insatser mot hiv/aids och andra smittsamma sjukdomar;75 502 ;;5 Åtgärder avseende alkohol, narkotika, dopning, tobak samt spel;95 629 ;3;3 Funktionshinderspolitik;250 822 ;;1 Myndigheten för delaktighet;62 080 ;;2 Bidrag till funktionshindersorganisationer;188 742 ;4;4 Politik för sociala tjänster;37 359 776 ;;1 Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd;32 548 ;;2 Vissa statsbidrag inom funktionshindersområdet;785 514 ;;3 Bilstöd till personer med funktionsnedsättning;263 395 ;;4 Kostnader för statlig assistansersättning;25 043 066 ;;5 Stimulansbidrag och åtgärder inom äldreområdet;8 660 490 ;;6 Statens institutionsstyrelse;1 867 518 ;;7 Bidrag till utveckling av socialt arbete m.m.;669 151 ;;8 Myndigheten för vård- och omsorgsanalys;38 094 ;5;5 Barnrättspolitik;69 200 ;;1 Barnombudsmannen;26 939 ;;2 Barnets rättigheter;42 261 ;6;6 Forskningspolitik;827 505 ;;1 Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd: Förvaltning;41 002 ;;2 Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd: Forskning;786 503 10;;Ekonomisk trygghet vid sjukdom och funktionsnedsättning;97 721 457 ;1;1 Ersättning vid sjukdom och funktionsnedsättning;88 124 819 ;;1 Sjukpenning och rehabilitering m.m.;41 005 070 ;;2 Aktivitets- och sjukersättningar m.m.;41 706 400 ;;3 Merkostnadsersättning och handikappersättning;1 351 000 ;;4 Arbetsskadeersättningar m.m.;2 252 000 ;;5 Ersättning inom det statliga personskadeskyddet;36 649 ;;6 Bidrag för sjukskrivningsprocessen;1 491 700 ;;7 Ersättning för höga sjuklönekostnader;282 000 ;2;2 Myndigheter;9 596 638 ;;1 Försäkringskassan;9 524 366 ;;2 Inspektionen för socialförsäkringen;72 272 11;;Ekonomisk trygghet vid ålderdom;41 786 128 ;1;1 Ersättning vid ålderdom;41 085 900 ;;1 Garantipension till ålderspension;13 416 400 ;;2 Efterlevandepensioner till vuxna;8 834 900 ;;3 Bostadstillägg till pensionärer;11 461 400 ;;4 Äldreförsörjningsstöd;1 252 200 ;;5 Inkomstpensionstillägg;6 121 000 ;2;2 Myndigheter;700 228 ;;1 Pensionsmyndigheten;700 228 12;;Ekonomisk trygghet för familjer och barn;103 040 770 ;;1 Barnbidrag;33 426 477 ;;2 Föräldraförsäkring;48 225 247 ;;3 Underhållsstöd;2 838 365 ;;4 Adoptionsbidrag;14 784 ;;5 Barnpension och efterlevandestöd;1 029 900 ;;6 Omvårdnadsbidrag och vårdbidrag;4 752 293 ;;7 Pensionsrätt för barnår;8 467 300 ;;8 Bostadsbidrag;4 286 404 13;;Jämställdhet och nyanlända invandrares etablering;6 319 015 ;1;1 Nyanlända invandrares etablering;4 825 517 ;;1 Etableringsåtgärder;142 030 ;;2 Kommunersättningar vid flyktingmottagande;4 516 216 ;;3 Hemutrustningslån;167 271 ;2;2 Diskriminering;230 600 ;;1 Diskrimineringsombudsmannen;129 681 ;;2 Åtgärder mot diskriminering och rasism m.m.;100 919 ;3;3 Jämställdhet;744 482 ;;1 Särskilda jämställdhetsåtgärder;640 039 ;;2 Jämställdhetsmyndigheten;76 280 ;;3 Bidrag för kvinnors organisering;28 163 ;4;4 Segregation;518 416 ;;1 Åtgärder mot segregation;500 000 ;;2 Delegationen mot segregation;18 416 14;;Arbetsmarknad och arbetsliv;94 025 726 ;1;1 Arbetsmarknad;93 010 838 ;;1 Arbetsförmedlingens förvaltningskostnader;7 810 253 ;;2 Bidrag till arbetslöshetsersättning och aktivitetsstöd;42 743 597 ;;3 Kostnader för arbetsmarknadspolitiska program och insatser;11 423 145 ;;4 Lönebidrag och Samhall m.m.;20 684 009 ;;5 Rådet för Europeiska socialfonden i Sverige;136 864 ;;6 Europeiska socialfonden m.m. för perioden 2014–2020;2 545 600 ;;7 Europeiska socialfonden plus m.m. för perioden 2021–2027;225 000 ;;8 Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering;43 099 ;;9 Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen;80 220 ;;10 Bidrag till administration av grundbeloppet;59 168 ;;11 Bidrag till Stiftelsen Utbildning Nordkalotten;8 303 ;;12 Bidrag till lönegarantiersättning;1 310 000 ;;13 Nystartsjobb, etableringsjobb och stöd för yrkesintroduktionsanställningar;4 771 685 ;;14 Etableringsersättning till vissa nyanlända invandrare;1 094 895 ;;15 Omställnings- och kompetensstöd genom den offentliga omställningsorganisationen;75 000 ;2;2 Arbetsliv;1 014 888 ;;1 Arbetsmiljöverket;737 550 ;;2 Arbetsdomstolen;35 448 ;;3 Internationella arbetsorganisationen (ILO);33 722 ;;4 Medlingsinstitutet;56 720 ;;5 Myndigheten för arbetsmiljökunskap;39 448 ;;6 Regional skyddsombudsverksamhet;112 000 15;;Studiestöd;27 801 485 ;;1 Studiehjälp;4 439 614 ;;2 Studiemedel;19 741 430 ;;3 Avsättning för kreditförluster;2 000 641 ;;4 Statens utgifter för studiemedelsräntor;18 845 ;;5 Bidrag till kostnader vid viss gymnasieutbildning och vid viss föräldrautbildning i teckenspråk;62 150 ;;6 Bidrag till vissa studiesociala ändamål;31 000 ;;7 Studiestartsstöd;400 000 ;;8 Centrala studiestödsnämnden;1 090 481 ;;9 Överklagandenämnden för studiestöd;17 324 16;;Utbildning och universitetsforskning;94 529 445 ;1;1 Barn-, ungdoms- och vuxenutbildning;33 339 734 ;;1 Statens skolverk;1 362 338 ;;2 Statens skolinspektion;481 927 ;;3 Specialpedagogiska skolmyndigheten;783 592 ;;4 Sameskolstyrelsen;58 434 ;;5 Utveckling av skolväsendet och annan pedagogisk verksamhet;4 253 693 ;;6 Statligt stöd till särskild utbildning i gymnasieskolan;259 837 ;;7 Maxtaxa i förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet, m.m.;3 903 000 ;;8 Bidrag till viss verksamhet inom skolväsendet, m.m.;200 720 ;;9 Bidrag till svensk undervisning i utlandet;112 082 ;;10 Fortbildning av lärare och förskolepersonal;840 526 ;;11 Skolforskningsinstitutet;25 450 ;;12 Praktiknära skolforskning;32 043 ;;13 Bidrag till lärarlöner;4 875 000 ;;14 Särskilda insatser inom skolområdet;203 418 ;;15 Statligt stöd för stärkt likvärdighet och kunskapsutveckling;6 553 500 ;;16 Bidrag till vissa studier;17 525 ;;17 Statligt stöd till vuxenutbildning;5 417 422 ;;18 Myndigheten för yrkeshögskolan;143 991 ;;19 Statligt stöd till yrkeshögskoleutbildning;3 815 236 ;2;2 Universitet och högskolor;51 327 228 ;;1 Universitetskanslersämbetet;171 751 ;;2 Universitets- och högskolerådet;260 147 ;;3 Uppsala universitet: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå;2 038 600 ;;4 Uppsala universitet: Forskning och utbildning på forskarnivå;2 368 441 ;;5 Lunds universitet: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå;2 355 647 ;;6 Lunds universitet: Forskning och utbildning på forskarnivå;2 432 733 ;;7 Göteborgs universitet: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå;2 386 826 ;;8 Göteborgs universitet: Forskning och utbildning på forskarnivå;1 743 620 ;;9 Stockholms universitet: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå;1 969 944 ;;10 Stockholms universitet: Forskning och utbildning på forskarnivå;1 779 111 ;;11 Umeå universitet: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå;1 590 921 ;;12 Umeå universitet: Forskning och utbildning på forskarnivå;1 231 968 ;;13 Linköpings universitet: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå;1 748 520 ;;14 Linköpings universitet: Forskning och utbildning på forskarnivå;1 067 162 ;;15 Karolinska institutet: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå;804 289 ;;16 Karolinska institutet: Forskning och utbildning på forskarnivå;1 749 545 ;;17 Kungl. Tekniska högskolan: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå;1 359 892 ;;18 Kungl. Tekniska högskolan: Forskning och utbildning på forskarnivå;1 843 660 ;;19 Luleå tekniska universitet: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå;763 906 ;;20 Luleå tekniska universitet: Forskning och utbildning på forskarnivå;433 513 ;;21 Karlstads universitet: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå;768 995 ;;22 Karlstads universitet: Forskning och utbildning på forskarnivå;285 401 ;;23 Linnéuniversitetet: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå;1 202 655 ;;24 Linnéuniversitetet: Forskning och utbildning på forskarnivå;390 389 ;;25 Örebro universitet: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå;897 172 ;;26 Örebro universitet: Forskning och utbildning på forskarnivå;322 304 ;;27 Mittuniversitetet: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå;636 012 ;;28 Mittuniversitetet: Forskning och utbildning på forskarnivå;287 390 ;;29 Malmö universitet: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå;1 071 023 ;;30 Malmö universitet: Forskning och utbildning på forskarnivå;300 160 ;;31 Mälardalens universitet: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå;693 913 ;;32 Mälardalens universitet: Forskning och utbildning på forskarnivå;282 626 ;;33 Blekinge tekniska högskola: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå;289 707 ;;34 Blekinge tekniska högskola: Forskning och utbildning på forskarnivå;109 825 ;;35 Stockholms konstnärliga högskola: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå;216 661 ;;36 Stockholms konstnärliga högskola: Konstnärlig forskning och utbildning på forskarnivå;55 639 ;;37 Gymnastik- och idrottshögskolan: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå;123 864 ;;38 Gymnastik- och idrottshögskolan: Forskning och utbildning på forskarnivå;34 895 ;;39 Högskolan i Borås: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå;571 955 ;;40 Högskolan i Borås: Forskning och utbildning på forskarnivå;106 082 ;;41 Högskolan Dalarna: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå;487 005 ;;42 Högskolan Dalarna: Forskning och utbildning på forskarnivå;109 431 ;;43 Högskolan i Gävle: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå;526 317 ;;44 Högskolan i Gävle: Forskning och utbildning på forskarnivå;116 196 ;;45 Högskolan i Halmstad: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå;454 910 ;;46 Högskolan i Halmstad: Forskning och utbildning på forskarnivå;103 157 ;;47 Högskolan Kristianstad: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå;456 948 ;;48 Högskolan Kristianstad: Forskning och utbildning på forskarnivå;99 395 ;;49 Högskolan i Skövde: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå;357 206 ;;50 Högskolan i Skövde: Forskning och utbildning på forskarnivå;66 586 ;;51 Högskolan Väst: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå;424 527 ;;52 Högskolan Väst: Forskning och utbildning på forskarnivå;93 697 ;;53 Konstfack: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå;181 683 ;;54 Konstfack: Konstnärlig forskning och utbildning på forskarnivå;22 222 ;;55 Kungl. Konsthögskolan: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå;70 193 ;;56 Kungl. Konsthögskolan: Konstnärlig forskning och utbildning på forskarnivå;13 037 ;;57 Kungl. Musikhögskolan i Stockholm: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå;146 193 ;;58 Kungl. Musikhögskolan i Stockholm: Konstnärlig forskning och utbildning på forskarnivå;22 357 ;;59 Södertörns högskola: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå;479 407 ;;60 Södertörns högskola: Forskning och utbildning på forskarnivå;125 467 ;;61 Försvarshögskolan: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå;39 626 ;;62 Försvarshögskolan: Forskning och utbildning på forskarnivå;24 275 ;;63 Enskilda utbildningsanordnare på högskoleområdet;3 837 353 ;;64 Särskilda utgifter inom universitet och högskolor;950 902 ;;65 Särskilda medel till universitet och högskolor;534 740 ;;66 Ersättningar för klinisk utbildning och forskning;2 769 954 ;;67 Särskilda bidrag inom högskoleområdet;67 580 ;3;3 Forskning;9 679 685 ;;1 Vetenskapsrådet: Forskning och forskningsinformation;7 028 846 ;;2 Vetenskapsrådet: Avgifter till internationella organisationer;420 061 ;;3 Vetenskapsrådet: Förvaltning;197 453 ;;4 Rymdforskning och rymdverksamhet;1 227 356 ;;5 Rymdstyrelsen: Förvaltning;46 152 ;;6 Institutet för rymdfysik;62 845 ;;7 Kungl. Biblioteket;422 655 ;;8 Polarforskningssekretariatet;66 363 ;;9 Sunet;49 183 ;;10 Överklagandenämnden för etikprövning;5 409 ;;11 Etikprövningsmyndigheten;51 207 ;;12 Nämnden för prövning av oredlighet i forskning;8 350 ;;13 Särskilda utgifter för forskningsändamål;88 995 ;;14 Gentekniknämnden;4 810 ;4;4 Vissa gemensamma ändamål;182 798 ;;1 Internationella program;81 589 ;;2 Avgift till Unesco och ICCROM;32 186 ;;3 Kostnader för Svenska Unescorådet;10 980 ;;4 Utvecklingsarbete inom områdena utbildning och forskning;58 043 17;;Kultur, medier, trossamfund och fritid;18 454 593 ;1;1 Kulturområdesövergripande verksamhet;3 479 424 ;;1 Statens kulturråd;73 714 ;;2 Bidrag till allmän kulturverksamhet, utveckling samt internationellt kulturutbyte och samarbete;1 450 582 ;;3 Skapande skola;199 964 ;;4 Forsknings- och utvecklingsinsatser inom kulturområdet;45 153 ;;5 Stöd till icke-statliga kulturlokaler;9 852 ;;6 Bidrag till regional kulturverksamhet;1 681 723 ;;7 Myndigheten för kulturanalys;18 436 ;2;2 Teater, dans och musik;1 521 099 ;;1 Bidrag till vissa scenkonstinstitutioner;1 122 130 ;;2 Bidrag till vissa teater-, dans- och musikändamål;301 614 ;;3 Statens musikverk;97 355 ;3;3 Litteraturen, läsandet och språket;406 460 ;;1 Bidrag till litteratur och kulturtidskrifter;205 735 ;;2 Myndigheten för tillgängliga medier;128 474 ;;3 Institutet för språk och folkminnen;72 251 ;4;4 Bildkonst, arkitektur, form och design;126 899 ;;1 Statens konstråd;11 078 ;;2 Konstnärlig gestaltning av den gemensamma miljön;42 947 ;;3 Nämnden för hemslöjdsfrågor;11 805 ;;4 Bidrag till bild- och formområdet;61 069 ;5;5 Konstnärernas villkor;623 274 ;;1 Konstnärsnämnden;23 444 ;;2 Ersättningar och bidrag till konstnärer;599 830 ;6;6 Arkiv;467 946 ;;1 Riksarkivet;467 946 ;7;7 Kulturmiljö;1 030 426 ;;1 Riksantikvarieämbetet;286 384 ;;2 Bidrag till kulturmiljövård;276 042 ;;3 Kyrkoantikvarisk ersättning;460 000 ;;4 Bidrag till arbetslivsmuseer;8 000 ;8;8 Museer och utställningar;1 869 801 ;;1 Centrala museer: Myndigheter;1 451 114 ;;2 Centrala museer: Stiftelser;288 714 ;;3 Bidrag till vissa museer;79 718 ;;4 Forum för levande historia;50 175 ;;5 Statliga utställningsgarantier och inköp av vissa kulturföremål;80 ;9;9 Trossamfund;98 246 ;;1 Myndigheten för stöd till trossamfund;16 327 ;;2 Stöd till trossamfund;81 919 ;10;10 Film;608 444 ;;1 Filmstöd;608 444 ;11;11 Medier;85 675 ;;1 Sändningar av TV Finland;9 721 ;;2 Forskning och dokumentation om medieutvecklingen;3 471 ;;3 Avgift till europeiska audiovisuella observatoriet;483 ;;4 Statens medieråd;24 144 ;;5 Stöd till taltidningar;47 856 ;12;12 Ungdomspolitik;351 733 ;;1 Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor;59 053 ;;2 Bidrag till nationell och internationell ungdomsverksamhet;290 680 ;;3 Särskilda insatser inom ungdomspolitiken;2 000 ;13;13 Politik för det civila samhället;2 555 518 ;;1 Stöd till idrotten;2 366 811 ;;2 Bidrag till allmänna samlingslokaler;52 164 ;;3 Stöd till friluftsorganisationer;97 785 ;;4 Bidrag till riksdagspartiers kvinnoorganisationer;15 000 ;;5 Insatser för den ideella sektorn;23 758 ;14;14 Folkbildning;5 152 272 ;;1 Bidrag till folkbildningen;4 829 783 ;;2 Bidrag till tolkutbildning;60 331 ;;3 Särskilda insatser inom folkbildningen;60 000 ;;4 Särskilt utbildningsstöd;202 158 ;15;15 Tillsyn över spelmarknaden;77 376 ;;1 Spelinspektionen;77 376 18;;Samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande samt konsumentpolitik;7 025 334 ;1;1 Samhällsplanering, bostadsmarknad, byggande och lantmäteriverksamhet;6 753 094 ;;1 Bostadspolitisk utveckling;20 600 ;;2 Omstrukturering av kommunala bostadsföretag;12 500 ;;3 Stöd för att underlätta för enskilda att ordna bostad;43 000 ;;4 Boverket;316 330 ;;5 Statens geotekniska institut;56 847 ;;6 Lantmäteriet;688 817 ;;7 Energieffektivisering av flerbostadshus;1 565 000 ;;8 Investeringsstöd för anordnande av hyresbostäder och bostäder för studerande;4 050 000 ;2;2 Konsumentpolitik;272 240 ;;1 Konsumentverket;169 873 ;;2 Allmänna reklamationsnämnden;53 792 ;;3 Fastighetsmäklarinspektionen;30 642 ;;4 Åtgärder på konsumentområdet;13 559 ;;5 Bidrag till miljömärkning av produkter;4 374 19;;Regional utveckling;5 241 801 ;;1 Regionala utvecklingsåtgärder;2 560 937 ;;2 Transportbidrag;430 864 ;;3 Europeiska regionala utvecklingsfonden perioden 2014–2020;1 600 000 ;;4 Europeiska regionala utvecklingsfonden och Fonden för en rättvis omställning perioden 2021–2027;650 000 20;;Allmän miljö- och naturvård;21 851 580 ;1;1 Miljöpolitik;20 618 509 ;;1 Naturvårdsverket;645 033 ;;2 Miljöövervakning m.m.;513 714 ;;3 Åtgärder för värdefull natur;2 064 035 ;;4 Sanering och återställning av förorenade områden;1 167 318 ;;5 Miljöforskning;96 825 ;;6 Kemikalieinspektionen;298 094 ;;7 Avgifter till Internationella organisationer;282 131 ;;8 Klimatbonus;3 510 000 ;;9 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut;298 143 ;;10 Klimatanpassning;140 000 ;;11 Åtgärder för havs- och vattenmiljö;1 579 565 ;;12 Insatser för internationella klimatinvesteringar;154 100 ;;13 Internationellt miljösamarbete;47 400 ;;14 Skydd av värdefull natur;3 725 500 ;;15 Havs- och vattenmyndigheten;307 151 ;;16 Klimatinvesteringar;2 755 000 ;;17 Klimatpremier;1 600 500 ;;18 Stöd för gröna och trygga samhällen;200 000 ;;19 Industriklivet;909 000 ;;20 Åtgärder för ras- och skredsäkring längs Göta älv;215 000 ;;21 Driftstöd för bio-CCS;10 000 ;;22 Kompetenslyft för klimatomställningen;100 000 ;2;2 Miljöforskning;1 233 071 ;;1 Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande;128 163 ;;2 Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande: Forskning;1 104 908 21;;Energi;4 454 924 ;;1 Statens energimyndighet;419 387 ;;2 Insatser för energieffektivisering;118 000 ;;3 Insatser för förnybar elproduktion;25 000 ;;4 Energiforskning;1 432 723 ;;5 Infrastruktur för elektrifierade transporter;600 000 ;;6 Energimarknadsinspektionen;184 294 ;;7 Energiteknik;1 077 600 ;;8 Elberedskap;361 000 ;;9 Avgifter till internationella organisationer;25 328 ;;10 Energi- och klimatomställning på lokal och regional nivå m.m.;140 000 ;;11 Elsäkerhetsverket;71 592 22;;Kommunikationer;76 964 552 ;1;1 Transportpolitik;74 693 861 ;;1 Utveckling av statens transportinfrastruktur;31 929 785 ;;2 Vidmakthållande av statens transportinfrastruktur;30 402 263 ;;3 Trafikverket;1 426 106 ;;4 Ersättning för sjöräddning och fritidsbåtsändamål;369 108 ;;5 Ersättning för viss kanal- och slussinfrastruktur;146 184 ;;6 Ersättning avseende icke statliga flygplatser;128 813 ;;7 Trafikavtal;1 038 000 ;;8 Viss internationell verksamhet;30 557 ;;9 Statens väg- och transportforskningsinstitut;82 037 ;;10 Från EU-budgeten finansierade stöd till Transeuropeiska nätverk;690 000 ;;11 Trängselskatt i Stockholm;1 943 400 ;;12 Transportstyrelsen;2 367 233 ;;13 Trafikanalys;69 709 ;;14 Trängselskatt i Göteborg;1 025 200 ;;15 Sjöfartsstöd;1 550 000 ;;16 Internationell tågtrafik;45 000 ;;17 Infrastruktur för flygtrafiktjänst;299 000 ;;18 Bidrag för upprätthållande av kollektivtrafik;1 000 000 ;;19 Lån till körkort;151 466 ;2;2 Politiken för informationssamhället;2 270 691 ;;1 Post- och telestyrelsen;87 679 ;;2 Ersättning för särskilda tjänster för personer med funktionsnedsättning;136 278 ;;3 Grundläggande betaltjänster;28 037 ;;4 Informationsteknik och telekommunikation;104 844 ;;5 Driftsäker och tillgänglig elektronisk kommunikation;1 561 014 ;;6 Myndigheten för digital förvaltning;156 845 ;;7 Digital förvaltning;195 994 23;;Areella näringar, landsbygd och livsmedel;22 044 754 ;;1 Skogsstyrelsen;622 925 ;;2 Insatser för skogsbruket;1 066 073 ;;3 Statens veterinärmedicinska anstalt;165 256 ;;4 Bidrag till veterinär fältverksamhet;133 940 ;;5 Djurhälsovård och djurskyddsfrämjande åtgärder;9 933 ;;6 Bekämpning av smittsamma djursjukdomar;183 349 ;;7 Ersättningar för viltskador m.m.;52 778 ;;8 Statens jordbruksverk;615 698 ;;9 Bekämpning av växtskadegörare;15 000 ;;10 Gårdsstöd m.m.;6 982 048 ;;11 Intervention för jordbruksprodukter m.m.;167 000 ;;12 Stödåtgärder för fiske och vattenbruk;36 200 ;;13 Från EU-budgeten finansierade stödåtgärder för fiske och vattenbruk;174 200 ;;14 Livsmedelsverket;344 398 ;;15 Konkurrenskraftig livsmedelssektor;204 160 ;;16 Bidrag till vissa internationella organisationer m.m.;46 913 ;;17 Åtgärder för landsbygdens miljö och struktur;3 783 297 ;;18 Från EU-budgeten finansierade åtgärder för landsbygdens miljö och struktur;4 088 310 ;;19 Miljöförbättrande åtgärder i jordbruket;42 330 ;;20 Stöd till jordbrukets rationalisering m.m.;24 116 ;;21 Åtgärder på fjällägenheter;1 529 ;;22 Främjande av rennäringen m.m.;125 915 ;;23 Sveriges lantbruksuniversitet;2 134 808 ;;24 Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande: Forskning och samfinansierad forskning;713 664 ;;25 Bidrag till Skogs- och lantbruksakademien;1 177 ;;26 Nedsättning av slakteriavgifter;73 237 ;;27 Åtgärder för beredskap inom livsmedels- och dricksvattenområdet;15 000 ;;28 Stödåtgärder för fiske och vattenbruk 2021–2027;101 500 ;;29 Från EU-budgeten finansierade stödåtgärder för fiske och vattenbruk 2021–2027;120 000 24;;Näringsliv;9 344 901 ;1;1 Näringspolitik;8 641 459 ;;1 Verket för innovationssystem;279 816 ;;2 Verket för innovationssystem: Forskning och utveckling;3 540 255 ;;3 Institutens strategiska kompetensmedel;997 268 ;;4 Tillväxtverket;663 677 ;;5 Näringslivsutveckling;905 942 ;;6 Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser;67 146 ;;7 Turistfrämjande;124 613 ;;8 Sveriges geologiska undersökning;255 310 ;;9 Geovetenskaplig forskning;5 923 ;;10 Miljösäkring av oljelagringsanläggningar;14 000 ;;11 Bolagsverket;65 542 ;;12 Bidrag till Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien;8 327 ;;13 Konkurrensverket;169 438 ;;14 Konkurrensforskning;10 804 ;;15 Upprustning och drift av Göta kanal;122 510 ;;16 Omstrukturering och genomlysning av statligt ägda företag;18 850 ;;17 Kapitalinsatser i statligt ägda företag;1 000 ;;18 Avgifter till vissa internationella organisationer;16 860 ;;19 Finansiering av rättegångskostnader;18 000 ;;20 Bidrag till företagsutveckling och innovation;269 472 ;;21 Patent- och registreringsverket;335 706 ;;22 Stöd vid korttidsarbete;365 000 ;;23 Brexitjusteringsreserven;386 000 ;2;2 Utrikeshandel, export- och investeringsfrämjande;703 442 ;;1 Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll: Myndighetsverksamhet;25 956 ;;2 Kommerskollegium;91 494 ;;3 Exportfrämjande verksamhet;361 367 ;;4 Investeringsfrämjande;72 772 ;;5 Avgifter till internationella handelsorganisationer;20 517 ;;6 Bidrag till standardiseringen;31 336 ;;7 AB Svensk Exportkredits statsstödda exportkreditgivning;100 000 25;;Allmänna bidrag till kommuner;152 322 194 ;;1 Kommunalekonomisk utjämning;147 046 689 ;;2 Utjämningsbidrag för LSS-kostnader;4 718 355 ;;3 Bidrag till kommunalekonomiska organisationer;7 150 ;;4 Tillfälligt stöd till enskilda kommuner och regioner;250 000 ;;5 Medel till befolkningsmässigt mindre kommuner;300 000 26;;Statsskuldsräntor m.m.;12 155 200 ;;1 Räntor på statsskulden;12 000 000 ;;2 Oförutsedda utgifter;10 000 ;;3 Riksgäldskontorets provisionsutgifter;145 200 27;;Avgiften till Europeiska unionen;47 836 848 ;;1 Avgiften till Europeiska unionen;47 836 848 28;; Skattehöjningar och nya skatter (ändra belopp i menyn Skatt);Dynamisk ;1;Personskatter;Dynamisk ;;1 Inkomstskatt;0 ;;2 Kapitalinkomstskatt;0 ;;3 Förmögenhetsskatt;0 ;;4 Punktskatter;0 ;;5 Mervärdesskatt (moms) produkter och tjänster (25 %)- OBS! Välj ej tillsammans med 29.1;0 ;;6 Mervärdesskatt (moms) livsmedel och drycker (12 %) - OBS! Välj ej tillsammans med 29.1;0 ;2; Företagsskatter;Dynamisk ;;1 Bolagsskatt;0 ;;2 Bankskatt (riskskatt för kreditinstitut);0 29;;Övrig finansiering;228 465 155 ;;1 Enhetlig moms 25 %, enligt Engström (2016) - OBS! Välj ej tillsammans med 28.1.5;50 000 000 ;;2 Nato-medlemskap, avtalad kostnad, 2 % av BNP (2022) - OBS! Välj ej tilsammans med 29.3;109 141 840 ;;3 Nato-medlemskap, genomsnittlig kostnad per allierad, 0,3 % av BNP (2002) - OBS! Välj ej tilsammans med 29.2;16 371 276 ;;4 CO2-skatt enligt österrikisk modell (Klimabonus, klimabonus.gv.at), omräknat till svenska villkor enligt följande: 500 euro per vuxen (8 258 653 pers), 250 euro per person under 18 (2 193 682 pers), växelkurs EUR/SEK 11,32 (beräknad 2023-04-23);52 952 039 30;;Egen finansiering;Dynamisk