Basinkomst: 0 kr/mån
Åldersintervall: 0 till 113 år
Kostnad: 0 tkr/år
Välj bland färdiga förslag på basinkomst.
Vill du börja från noll? Välj "Eget förslag".
Eller, spara eller ladda egna basinkomst-budgetar:
Välj budgetår för statens budget som beräkningarna ska baseras på.
budgetåret
Välj vilka åldersgrupper bland Sveriges medborgare du vill dela ut basinkomsten till.
Alla från år till år
motsvarande 0 personer
Bygg din basinkomst genom att välja medel att styra om till basinkomst. Kategori 1-27: utgiftsområden ur statens budget Kategori 28: nya/ändrade skatter (ändra i menyn Skatt) Kategori 29: övrig finansiering Kategori 30: egen finansiering (ändra direkt i tabellen) Alla belopp visas i tusental kronor.
Ändra i befintliga skattesatser och lägg till ny skatt för att delfinanisera basinkomsten. Du återfinner de ytterligare skatteintäkter du räknat fram inom kategori 28 i menyn Bygg. Notera att de belopp du räknar fram avser det överskjutande beloppet från de befintliga skatterna som de ser ut idag. Alltså "mer pengar" som riktas till basinkomsten. Källor anges i förklarande text med nummer inom hakparentes [] och återfinns i menyn Om. Du kan ändra värdena fritt, och om du laddar en färdig budget är de förstås redan ändrade. Det finns också en knapp för att återställa standardvärden som förklaras ytterligare där de förekommer.
Personskatter:
En progressiv skatt på inkomst från arbete och ersättningar. Skattesatsen ökar med högre inkomst, och det finns flera skikt som varierar mellan ca 32-60%.
Eftersom det inte är helt okomplicerat att räkna på inkomstskatt i Sverige då skatten skiljer sig beroende på bland annat kommun och inkomst enligt Skatteverkets skattetabeller, väljer vi här att räkna på en förenklad modell. Notera att storleksordningarna fortfarande bör ge en rättvis bild, och att denna skatt enkelt kan "räknas in" i skattetabellerna om den implementeras.
I reglagen nedan kan du välja en "andra inkomstskatt" per inkomstnivå som går direkt till att finansiera basinkomsten. Notera att den inte bör vara överdrivet stor för att vara realistisk, eftersom den tillkommer utöver den ordinarie inkomstskatten. Om du t ex väljer 5 % skatt för en nivå, och den nivån redan är beskattad 30 %, kommer den totala skattesatsen för den nivån bli 35 %. För exakta belopp på den ordinarie inkomstskatten hänvisar vi till Skatteverkets räknare och skattetabeller.
När du fyller i skattesatserna, notera att högre inkomster automatiskt bli beskattade med skattesatserna för de lägre inkomsterna (som minst). Notera också att man i en högre inkomst aldrig kan bli beskattad med en högre procentsats (sammanlagt) än de nedre inkomstnivåerna. Finns det exempelvis 2 skattenivåer 1-500 kr och 500-1000 kr, och man ska skatta på 700 kronor, skattas de första 500 kronorna med den första nivåns skattesats, och de 200 resterande kronorna med andra nivåns skattesats.
En platt skatt på inkomst från kapital, exempelvis räntor, utdelningar och kapitalvinster.
I verktyget kan du höja skattesatsen, vi räknar på det faktiska beskattningsbara beloppet för hela riket enligt statsbudgeten.
Om skatten på kapital höjs, kommer personer bli mindre benägna att sälja av kapitaltillgångar som går med vinst. Du kan vrida på korrigeringsfaktorn som representerar hur mycket mindre kapitalinkomster som kommer in då skatten på kapital höjs.
En platt skatt (över brytpunkt) på individens samlade förmögenhet, såsom fastigheter, aktier och liknande.
Förmögenhetsskatten avskaffades år 2007, vilket alltså är det sista året där det finns tillförlitlig data på individers förmögenhet via skattedeklarationen.
För att uppskatta svenskars förmögenhet för den här räknaren på en återinförd förmögenhetsskatt, har vi därav för standardvärdena valt att utgå från förmögenhetsfördelningen 2007 (enligt SCB) och förmögenhetsskatten som den var då. Du kan sedan korrigera för inflation och eventuell tillväxt sedan dess. Förinställt är inflation mellan 2007-2022 (årsmedeltal, SCB) vilket är en förändring på 28 %, och tillväxtfaktorn är satt till 1. Tillväxtfaktorn motsvarar hur mycket du tror att värdet har förändrats på svenskar förmögenhet utöver inflation/index.
Slutligen väljer du skattesats på det överskjutande beloppet och brytpunkt. 2007 var den alltså 1.5 % på allt över brytpunkten 1.5 miljoner för ensamstående och 3 miljoner kronor för gifta eller sammanboende. Vi har valt att justera brytbunkten med inflationsfaktorn, varför den landar på 1 920 000 kr som förinställt.
Total nettoförmögenhet (mdkr):
Inflationsfaktor:
Tillväxtfaktor:
Befolkning:
Toppskikt av befolkning (%) |
Andel av tillgångar (%) |
Intervall | Personer | Medel- till- gångar (kr) |
Varav beskattnings- bara (kr) |
Skatt per person och år i skikt (kr) |
---|---|---|---|---|---|---|
Brytpunkt (kr):
Skattesats (%):
Specifika skatter på vissa varor eller tjänster, exempelvis alkohol, tobak och bränsle. Skattesatsen varierar beroende på produkt, och syftar ofta till att påverka konsumtionen.
Då ett flertal av dessa punkskatter inte är platta och därmed inte är helt enkla att beräkna, har vi gjort ett förenklat antagande för dessa punktskatter:
Istället för att ändra direkt i skattesatserna, så anger du vilken förändring du vill se i skattesatsen. Anger du till exempel 10 % förändring i skattesatsen innebär det att statens intäkter för den skatten ökar med 10 %. På en platt punkskatt på 30 %, kan man anta att detta motsvarar en ändring från 30 % till 33 %, dvs 3 procentenheter.
Välj din ändring i statens skatteintäkter per produkt. Du kan också välja att lägga till en korrigeringsfaktor som motsvarar hur mycket du tror att försäljningen av produkten kommer minska till följd av att skatten höjs.
En indirekt skatt som läggs på varor och tjänster vid försäljning. Den samlas in och hanteras av företagen men betalas enbart av individen. Den är generellt 25% i Sverige, med vissa undantag för exempelvis livsmedel (12%) och kultur- och idrottstjänster (6%).
Då det finns dåligt med data på statens intäkter för den lägsta momssatsen, väljer vi här att bortse från den. Vi utgår istället från SCB:s statistik på sammanlagd livsmedlelsförsäljning för att beräkna intäkter på 12-procentsatsen, och resterande andel av statens momsintäker enlight statsbudgeten förutsätter vi är för 25-procentsatsen.
Utöver momssatserna finns även korrigeringsfaktorer som anger hur mycket du tror att försäljningen kommer minska på grund av de ökade momssatserna.
Produkter och tjänster:
Livsmedel och drycker:
Företagsskatter:
En platt skatt på företags vinster. Skattesatsen i Sverige är 20.6 %, och den betalas av företagen själva.
Välj din skattesats.
En högre bolagsskatt kan innebära att ett företag investerar mer pengar i produkter och tjänster så att den slutliga skatten blir lägre. Korrigeringsfaktorn anger hur mycket du tror att vinsterna kommer förändras i och med att bolagskatten höjs.
En särskild skatt som tas ut på kreditinstituts tillgångar eller vinster. Syftet är ofta att säkerställa att banksektorn bidrar till att täcka kostnaderna för finansiella kriser.
I Sverige ska kreditinstitut sedan 2022 betala skatt på den del av deras skulder (med vissa avdrag) som är hänförlig till deras verksamhet i Sverige. Skattesatsen är numera 0.07 %.
Välj din skattesats.
Korrigeringsfaktorn anger hur mycket du tror att bankernas skulder kommer att minska i och med att bankskatten höjs.
Välkommen till detta verktyg för att skapa och visa finansieringsplaner för basinkomst! OBS! Notera att du kan scrolla/svajpa i den här nedre delen av skärmen i alla menyer! Verktyget kan användas på mobil, men användarupplevelsen är bäst på surfplatta och dator i helskärm. Användning Funktionaliteten i den här appen är uppdelad i 5 olika menyer, som du hittar i den mörkgrå menyraden ovan: - Om: Det här hjälpavsnittet. - Förslag: Bläddra bland färdiga finansieringsplaner. Du kan fritt ändra i dessa. Eller skapa en egen. - Budgetår: Välj vilket års budget du vill basera beräkningarna på. - Ålder: Välj den åldersgrupp av Sveriges medborgare du vill fördela basinkomsten bland. - Skatt: Ändra skattesatser för att delfinansiera basinkomsten. - Bygg: Bygg din basinkomst från Sveriges budget, ändringar i skatter, och övriga finansieringskällor. Vad är den här appen bra för? En av de vanligaste frågorna när man talar om basinkomst är "Hur ska basinkomst finansieras?". Ett vanligt utrop är "Det har vi aldrig råd med!". Man kan hänvisa till flera befintliga finansieringsförslag, eller visa på storleksordningar att basinkomsten går att räkna hem, men det är vanligt att man inte blir trodd. Vem orkar läsa en rapport på dussintals sidor, eller börja rota i den decimetertjocka statsbudgeten? Ord står mot ord. Vi i Basinkomstpartiet har också dilemmat att vi medvetet inte vill låsa oss till ett specifikt finansieringsförslag, för att öppna upp för alla möjliga vägar och finansieringar som kan leda till basinkomst. Hälsosam förhandling och debatt är omöjlig om man i ett för tidigt skede bestämmer sig för ett specifikt förslag. Samtidigt måste vi förstås kunna visa att vi kan finansiera basinkomst. Med den här appen vill vi en gång för alla visa att en basinkomst är möjlig att finansiera, inte på ett sätt, utan på många olika! Sverige är ett av världens rikaste länder med ett av de högsta skattetrycken. Många svenskar undrar idag vad de egentligen får ut av sin skatt. Kan man omfördela en del av statens befintliga utgifter till basinkomst? I den här appen kan du se, exakt på kronan, vad olika finansieringsförslag resulterar i för basinkomst per person och månad. Du kan omfördela utgifter från statens budget till basinkomst, vilket täcker den allra största delen (eller hela!) basinkomsten. Hela statens budget är representerad, du kan välja exakt vilken utgift du vill omfördela! Du kan också lägga till ytterligare finansiering om du vill, såsom vanliga förslag som enhetlig moms eller negativ inkomstskatt. Eller ännu enklare så kan du välja bland de färdiga finansieringsförslagen som basinkomstförespråkare skapat åt dig! Vi har sammanställt ett flertal olika förslag som du kan välja bland och efter eget behag ändra i. Vi hoppas med detta att vi både överskådligt, men även detaljerat och tydligt visar på hur vi kan göra basinkomst till verklighet i Sverige. Mycket nöje! Källor: [1] Regeringskansliet "Statens budget 2022" Hemsida PDF: Budgetpropositionen för 2022 - Bilaga 1: Specifikation av budgetens utgifter och inkomster 2022 Statens budget som Excel: Hela budgetförslaget för 2022: Specifikation av budgetens utgifter och inkomster 2022 Hämtad 2022-10-02 [2] Statistikmyndigheten SCB "Sveriges befolkningspyramid" Hemsida Hämtad 2022-10-02 Notera: I beräkningarna är folkmängden linjärt interpolerad för vare heltalsålder, om källan anger ett åldersspann. Om källan t.ex. säger 500 000 personer mellan 5-9 år, tolkas det här som 100 000 st 5-åringar, 100 000 st 6-åringar, osv. avrundat till närmaste heltal. [3] Data för post 29.1 "Enhetlig moms 25 %, enligt Engström" Christian Engström Basinkomst - Ett konkret och genomräknat förslag (2016) Hämtad 2022-10-05 [4] Data för poster 29.2 och 29.3 "Nato-medlemskap" NATO, Statistikmyndigheten SCB Funding NATO Sveriges BNP Hämtad 2022-10-05 Skapad av Andreas Kuoppa och Toleap Consulting AB 2022-2023 för Basinkomstpartiet Skapad med HTML/CSS/JS samt ChartJS Version 2.3.0 - senast uppdaterad 2023-10-25